Amstel Uitvaarten verzorgt regelmatig duurzame uitvaarten

Veel Amsterdammers proberen zo duurzaam mogelijk te leven. Ook bij een uitvaart is het mogelijk om duurzame keuzes te maken. Amstel Uitvaarten verzorgt regelmatig duurzame uitvaarten. We kunnen je helpen bij het maken van de beste keuzes.

Een uitvaart kan duurzaam worden door bij verschillende onderdelen van de uitvaart te kiezen voor de meest natuurvriendelijke optie. Hieronder staan een aantal voorbeelden van duurzame keuzes.

De kist

De meeste uitvaartkisten worden gemaakt van spaanplaat. Dat is geen duurzaam product omdat er milieuonvriendelijke stoffen zitten verwerkt in spaanplaat. Daarnaast is het slecht afbreekbaar. Je kan bij de keuze van een kist daarom beter kiezen voor een massief houten kist of een kist van bijvoorbeeld wilgentenen. Kies bij voorkeur wel een kist (of draagbaar) die is gemaakt van hout dat afkomstig is uit Nederland. Dat scheelt weer uitstoot door transport.

Rouwvervoer

Het vervoer van de overledene en alle mensen die de uitvaart bezoeken zorgt voor de nodige uitstoot. Wanneer je een duurzame uitvaart wil kan je overwegen om te kiezen voor duurzame (rouw)vervoersmiddelen. Daarnaast zou je belangstellenden kunnen vragen om niet met de auto te komen maar met bijvoorbeeld de fiets of het openbaar vervoer.

Voorbeelden van duurzaam rouwvervoersmiddelen die in Amsterdam beschikbaar zijn:

Uitvaartfiets
Elektrische rouw Tesla
Loopkoets
Uitvaartbakfiets

Rouwboeket

Bloemen worden veel gebruikt bij uitvaarten. Wat veel mensen niet weten is dat de meeste bloemen niet duurzaam zijn. Ze worden vaak geïmporteerd uit verre landen waar bij de productie chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Daarnaast worden ze per vliegtuig ingevlogen en vervolgens in vrachtwagens vanaf de veiling naar de winkels gebracht.

Als je een duurzaam rouwboeket wilt kan je het beste kiezen voor seizoensbloemen uit Nederland. Een nog duurzamere optie is om zelf een rouwboeket te maken met bloemen en takken uit eigen tuin. Gebruik daarbij geen plastic steekschuim maar bind de bloemen met duurzaam touw, bijvoorbeeld touw van jute.

Grafmonument en urn

Natuurstenen grafmonumenten worden gemaakt van duizenden jaren oude stenen die worden gewonnen in verre landen. Het delven van natuursteen is een proces dat slecht is voor het milieu. Daarnaast moeten de stenen vervoerd worden over lange afstanden wat voor veel uitstoot zorgt.

Als je een duurzaam grafmonument wilt dan kan je het beste kiezen voor een grafmonument dat is gemaakt van hout. Je kan er ook voor kiezen om planten te plaatsen op het graf. Wanneer je wel een natuurstenen monument wilt kan je overwegen om te kiezen voor een nieuwe grafsteen die is gemaakt van hergebruikt natuursteen. Amstel Uitvaarten kan je in contact brengen met steenhouwers die natuursteen hergebruiken.

Als je een duurzame urn wilt kan je het beste kiezen voor een urn die is gemaakt van bijvoorbeeld hout, aardewerk of klei. Urnen van bijvoorbeeld staal en natuursteen zijn niet duurzaam.

 

Een Amsterdammer blijft een Amsterdammer