Traditionele uitvaart

De traditionele uitvaart bestaat niet meer

Eigenlijk bestaat er helemaal niet zoiets als een traditionele uitvaart. Dat komt omdat tradities veranderen en omdat wij uitvaarten helemaal afstemmen op de wensen van de familie.

Vroeger zag de invulling van de uitvaartplechtigheid er wel vaak hetzelfde uit. Dat komt omdat de meeste mensen toen bij een kerkelijke gemeente hoorden. De uitvaart werd dan vrijwel altijd gehouden in de kerk. Bij de plechtigheid stond vooral de preek van de predikant of pastoor centraal. Er werden kerkelijke liederen gezongen en meestal spraken een of twee familieleden kort.

Na de plechtigheid werd de overledene met een traditioneel rouwvervoersmiddel (vroeger vaak een koets, later vervangen door rouwauto’s) vervoerd naar de begraafplaats. Voor 2003 werd de overledene meestal begraven, maar sinds 2003 worden er in Nederland meer overledenen gecremeerd dan begraven.

Bij een traditionele uitvaart hoort ook een condoleance met koffietafel, cake en broodjes. De directe nabestaanden zaten bij elkaar en alle belangstellenden kwamen de nabestaanden condoleren.

Beetje van toen en van nu

Verschillende onderdelen van de traditionele uitvaart zien we ook nu nog vaak bij uitvaarten. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld prettig dat alle belangstellenden even een hand komen geven na de plechtigheid. Het biedt de nabestaanden troost en ondersteuning. Ook koffie, cake en broodjes worden in de Amsterdamse condoleanceruimtes nog vaak geserveerd. Maar het is wel zo dat dit vaak wordt uitgebreid met een borrel.

Doordat minder mensen zijn aangesloten bij een geloofsgemeenschap is de invulling van de plechtigheid anders dan vroeger. Veel families vullen de plechtigheid zelf in met toespraken, het bekijken van video’s en het luisteren naar muziek.

Amstel Uitvaarten helpt je om een uitvaart helemaal naar eigen wens vorm te geven. Bijna alles is mogelijk, vraag ons daarom alles wat je wilt vragen.

Bel ons voor inspiratie en informatie op telefoonnummer: 020 - 8204112.

 

Een Amsterdammer blijft een Amsterdammer