Groene uitvaart

Voor een uitvaart die de leefomgeving zo min mogelijk belast levert Amstel uitvaarten 'groene' uitvaarten.

In een drukke stad als Amsterdam merk je als geen ander wat de impact van ons bestaan is op de omgeving. Misschien maak je je ook zorgen over de milieubelasting die een uitvaart veroorzaakt? Daarom biedt Amstel uitvaarten een zogenaamde groene uitvaart aan. Hieronder alvast wat tips voor een uitvaart die het milieu zo min mogelijk belast.

Uitvaart per fiets of bus
De grootste milieubelasting bij een uitvaart is het vervoer naar de begraafplaats of het crematorium. En dan niet alleen van de overledene die wordt ‘weggebracht’ maar juist van al die nabestaanden die met eigen vervoer naar de begraafplaats of het crematorium komen. Juist als je woont in Amsterdam, is de kans groot dat veel vrienden daar ook wonen. Er is dan een simpele en heel Amsterdamse oplossing: Kies voor de fiets! Er is een speciale fiets om de kist mee te vervoeren. Nodig vrienden en familie uit om met de fiets aan te sluiten. Zo kan de laatste rit gezamenlijk worden afgelegd op typische Amsterdamse wijze. En lever je de grootste bijdrage aan een groene uitvaart. Zijn er mensen moeilijk ter been? Of wonen zij te ver? Tegenwoordig zijn er speciale uitvaartbussen waarmee nabestaanden samen met de overledene de rit naar de laatste rustplaats kunnen maken. Dat is niet alleen beter voor het milieu maar ook veiliger want zo hoeft men zich geen zorgen te maken over het drukke verkeer in Amsterdam.

Uitvaartkist
De meest gebruikte kist door verzekeraars is de spaanplaat kist met eikenpint folie en satijnen binnenbekleding. Dat is een goedkope kist maar niet duurzaam. Spaanplaat bevat veel lijmverbindingen die zo in het milieu terecht komen. Je kunt beter kiezen voor een massief houten kist en dan bij voorkeur gemaakt van binnenlandse houtsoorten zoals wilg, vuren of populier. Buitenlands hout is minder geschikt omdat het vervoer buitenlands hout naar Nederland (meer) milieubelasting veroorzaakt. Voor de binnenbekleding zijn (ongebleekt) katoen, jute en linnen geschikt.

Denk ook na over wat er in de kist gaat. Voor het milieu zou het beter zijn als een lichaam gekleed gaat in natuurlijke, afbreekbare materialen. Dus geen leer, synthetische kleding, glas, brillen etc. Maar vanzelfsprekend ook geen grafgiften als mobieltjes, flesjes drank, zonnebrillen, foto’s, sieraden etc.

Amstel uitvaarten levert een massief vurenhouten kist met katoenen binnenbekleding maar ook uitvaartkisten en draagbaren gemaakt van wilgentenen, bananenblad en pandanus.

Begraven (in de natuur), cremeren en andere mogelijkheden
Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de milieuaspecten van de uitvaart, oa door TU Delft (2005), TNO (2011) en nogmaals TNO (2015).

  • Onderzoek TU Delft (2005), richtte zich op alle stappen in het proces van de uitvaart. Tevens werd de milieubelasting van twee nieuwe ideeën voor lijkbezorging onderzocht: Vriesdrogen (cryomeren) en lyofiliseren (resomeren).
  • Onderzoek TNO (2011), richtte zich met name op de milieueffecten van twee nieuwe uitvaarttechnieken resomeren en cryomeren vergeleken met begraven en cremeren.
  • Onderzoek TNO (2015), richtte zich op de milieueffecten van resomeren, begraven en cremeren.

Over het algemeen kun je zeggen alle handelingen het milieu belasten dus ook de uitvaart. Maar de milieubelasting door uitvaarten is relatief laag, zeker in vergelijking met de milieubelasting door levende mensen. Maar de uitkomsten van de diverse onderzoeken verschillen nog al. Uit het milieuonderzoek van de TU Delft in 2005 kwamen begraven als cremeren als ongeveer even milieubelastend naar voren, wanneer het ruimtebeslag door begraven wordt mee gewogen. Wanneer het ruimtebeslag buiten beschouwing wordt gelaten is begraven een stuk minder belastend voor het milieu. De nieuwe uitvaarttechniek vriesdrogen bleek 2x zo milieubelastend en hydrolyse even milieubelastend als begraven en cremeren. Vriesdrogen en hydrolyse zijn beide op dit moment nog niet wettelijke toegestane uitvaartmethoden in Nederland. In een later onderzoek van TNO in opdracht van uitvaartorganisatie Yarden kwam hydrolyse naar voren als de uitvaarttechniek met de laagste milieu-impact. De verschillen kunnen worden verklaard door dat de milieubelastende factoren verschillend worden gewogen in de diverse onderzoeken.

Een trend in opkomst is natuurbegraven. Hier worden overledenen niet begraven in keurig aangeharkte parkjes maar in de ‘vrije natuur’ op zogenaamde natuurbegraafplaatsen. Vaak zijn dit relatief ongerepte stukken natuurlijk die door hun bestemming als begraafplaats ook beschermd worden tegen mogelijke andere plannen (aanleg van wegen). Nederland kent steeds meer natuurbegraafplaatsen en binnenkort is dit ook in Noord-Holland mogelijk. Amstel uitvaarten kan u op elke natuurbegraafplaats in Nederland van dienst zijn.

Over de milieu-aspecten van uitvaarten is nog veel meer te vertellen. Voor Amstel uitvaarten is een duurzame uitvaart geen mode gril maar een van onze kernwaarden. Zo lanceerden we in 1998 al een speciale site over dit thema, www.groene-uitvaart.nl, waar u veel meer informatie kunt vinden.

Wij helpen je graag met een uitvaart die onze leefomgeving zo min mogelijk belast. Bel 020 - 8204112 en we gaan graag met je in gesprek.

Foto © Natuurbegraafplaats Geestmerloo

Een Amsterdammer blijft een Amsterdammer